اسفناج را باید یک سبزی همه فن حریف نامید. خواص اسفناج برای اعضای داخلی بدن و سلامت و زیبایی پوست و لاغری در کنار درمان بیماری های مختلف بخشی از دنیای خاصیت اسفناج است.اسفناج یکی از سبزیجات برگ سبز است که هزاران سال پیش در آسیای مرکزی و جنوب غربی آسیا کشت شده است. گرچه اسفناج در تمام طول سال در دسترس است اما بهترین نوع آن در فصل زمستان و اوایل بهار رشد می کند.
خواص اسفناج چیست؟
در این مطلب از بخش تغذیه سالم سایت طبیب باشی به بررسی خواص خارق العاده اسفناج می پردازیم.
اسفناج گیاهی است یکساله درای ساقه ای راست به ارتفاع نیم متر که برگهای آن پهن و نرم مثلثی شکل برنگ سبز می باشد . اسفناج نسبت به سرمای زمستان مقاوم است . گلهای اسفناج برنگ سبز کمرنگ می باشد .
محققان، به جز تمام مواد مغذی دیگری که دارد، بیش از یک دوجین انواع مختلف فلاونوئیدهای آنتیاکسیدان در اسفناج شناسایی کردهاند، آن را یکی از سالمترین خوراکیهای روی زمین در نظر میگیرند. مواد مغذی اسفناج خواص آنتیاکسیدان و ضدالتهاب قوی دارند، و اگر مقدار کالری اندکش را نیز حساب کنید، به راحتی به یکی از مغذیترین خوراکیهای موجود تبدیل میشود.
اسفناج این سبزی پر خاصیت با برگ های تیره رنگ ویتامین ها و مواد معدنی بسیار غنی دارد و برای درمان انواع بیماری ها و سلامت پوست و اعضای دیگر بدن بسیار توصیه می شود.
طبع اسفناج سرد و تر است. اسفناج را به صورت اسفناج خام در انواع سالاد و اسفناج پخته در انواع سوپ و آش و پلو استفاده می کنند.
اسفناج بیش از دوازده نوع مختلف آنتی اکسیدان فلاونوئید و کاروتنوئید هایی مانند بتا کاروتن، لووتیان و زاکسنتین دارد، اسفناج همچنین حاوی مقادیر قابل توجهی ویتامین و مواد معدنی از جمله ویتامین C، ویتامین A و منگنز، روی، آهن، کلسیم و سلنیوم و کلروفیل و کلروپلاست می باشد.
اسفناج حاوی مقادیر بالای کلسیم و پروتئین است که به عنوان جایگزین لبنیات و انواع گوشت در رژیم گیاهخواری و وگان استفاده می شود.
در صد گرم اسفناج خام موارد زیر موجود است:
انرژی ۲۰ کالری
آب ۹۰ گرم
پروتئین ۳ گرم
چربی ۰/۳ گرم
مواد نشاسته ای ۳/۵ گرم
کلسیم ۹۰ میلی گرم
فسفر ۵۰ میلی گرم
آهن ۳/۲ میلی گرم
سدیم ۷۰ میلی گرم
پتاسیم ۴۷۰ میلی گرم
۷ کالری
۱ گرم فیبر
۱ گرم کربوهیدرات
۱۴۵ میلیگرم ویتامین کا
۱۴۱ میلیگرم ویتامین آ
۵۸ میلیگرم فولات
۲۷ میلیگرم منگنز
۸.۴ میلیگرم ویتامین ث
۰.۸ میلیگرم اهن
۲۴ میلیگرم منیزیم
تاریخچهی اسفناج
اسفِناج یکی از اعضای خانوادهی گیاهی تاجخروسیان است که بومی آسیای جنوب غربی است که هزاران سال است آنجا رشد میکند. اعتقاد بر آن است که اسفناج امروزی نخستین بار در بخشهایی از ایران و هند رشد کرد. حدود قرن هشتم پس از میلاد، مسافران عرب اسفناج را به منطقهی مدیترانه بردند، جایی که هنوز به شکلی متداول همراه با غذاهای فرانسوی، ایتالیایی و یونانی پخته میشود.
اگرچه این سبزی در آبوهوای گرم و مرطوب به خوبی رشد نمیکند، کشاورزان منطقهی گرم مدیترانه برای کشت گیاه اسفِناج به مقدار زیاد از سیستمهای آبیاری استفاده کردند. وقتی که اسفناج در مقادیر زیاد پرورش داده شد، در سرزمین پارس، اسپانیا، ترکیه و خاور دور و سایر کشورهای آسیا و سراسر خاورمیانه پخش شد.
اسفناج سبزی است که به گروه غذایی خانوادهی تاجخروسیان تعلق دارد، که شامل سایر خوراکیهای گیاهی دیگر نیز میشود، از جمله چغندر، برگ چغندر، اسفناج و کینوآ. مشخص شده است که خوراکیهای این خانواده با حفافظت از سلولها در مراقبت از سیستم عصبی مرکزی، کاهش التهاب، و به تاخیر انداختن فرآیند پیری مفید هستند.
اسفناج حاوی ترکیبات کاروتنوئید محافظی است که به کاهش خطر ابتلا به بسیاری از بیماریها از جمله سرطان، بیماری قلبی، دیابت، بیماریهای تخریبکنندهی عصب، و چاقی ارتباط داده میشوند.
گیاهمغذیهای اسفناج شامل کاروتنوئیدهایی مانند بتاکاروتن، لوتئین، و زآگزانتین و همچنین آنتیاکسیدانهای یافت شده در سبزیجات دیگری مانند هویج، کلم کالی، و بروکلی میشود. همچنین این سبزی سرشار از فلاونوئیدها است، یک نوع آنتیاکسیدان قوی که با مبارزه علیه آسیب رادیکالهای آزاد درون بدن، از آن در برابر بیماریها محافظت میکند. این ترکیبهای محافظ، اسفناج را به یکی از بهترین خوراکیهای ضدپیری تبدیل میکند.
جدا از تامین سطح بالایی از آنتی اکسیدانها، مواد مغذی اسفناج مقدار متحیرکنندهای ویتامین و مواد معدنی را نیز فراهم میکنند. این سبزی منبع غنی ویتامین ث، ویتامین آ، و مواد معدنی منگنز روی، و سلنیوم است. این مواد اسفناج را برای محافظت از سیستمها و عملکردهای مختلف درون بدن مفید میسازد، از سلامت دستگاه گوارشی گرفته تا بینایی چشم.
خواص اسفناج بسیار گسترده و بی شمار است اما به طور خلاصه و مفید برخی از این خواص شامل:
اسفناج به دلیل داشتن مقدار قابل توجهی ویتامین B3 داروی مهمی برای برطرف کردن بیماری پلاگر است . بیماری پلاگر یک نوع بیماری است که بعلت کمبود ویتامین B3 در بدن تولید می شود و نشانه های آن ضعف بدن ، تشنج ، اختلال در دستگاه هاضمه و بوجود آمدن لکه های قرمز روی بدن است .
برگ اسفناج از نظر طب قدیم ایران کمی سرد است و برخی عقیده دارند که متعادل است یعنی نه سرد است و نه گرم .
برگ اسفناج خواص سبزیجات-خواص میوه ها سبزیجات و سلامت – غنی ویتامین A ، B3، C و آهن و پتاسیم می باشد .
بدن را قلیایی می کند .
خنک کننده است و برای پائین آوردن تب مفید است .
ورم روده کوچک را رفع می کند و برای ورم ریه مفید است .
ملین است و یبوست را برطرف می کند .
اسفناج برای لاغر شدن و وزن کم کردن مفید است .
اسفناج بدلیل داشتن ماده ای بنام اسپیناسین هضم غذا را تسریع می کند . این ماده باعث تحریک معده و ازدیاد ترشحات آن می شود .
افزایش ذخایر آهن با مصرف اسفناج ایده مناسبی است به ویژه به این دلیل که در مقایسه با گوشت قرمز منبع شناخته شده ای از آهن است.
خوردن اسفناج در رفع تشنگی موثر است و از زمان های قدیم برای از بین بردن ورم و درد گلو توصیه شده است .
برای رفع سرفه های خشک برگ اسفناج را با جو پوست کنده و روغن بادام بپزید و بخورید .
آش اسفناج با گشنیز برای سردردهایی که ناشی از سوء هاضمه و اختلال دستگاه گوارشی است مفید می باشد و اگر آش اسفناج را با آب لیمو و سماق و یا آب غوره بخورید سردردهای ناشی از اختلال کیسه صفرا را برطرف می کند .
اسفناج به علت داشتن اگزالات برای بیماران مبتلا به ورم مفاصل و سنگهای کلیه و مثانه مناسب نیست ضمنا آنهایی که سرد مزاج هستند باید اسفناج را با ادویه گرم نظیر زنجبیل و هل میل نمایند.
خوردن اسفناج از سرطان جلوگیری می کند مخصوصا در افرادی که الکل و سیگار مصرف می کنند .
اسفناج در پیشگیری از سرطانهای روده بزرگ ، معده ، پروستات ، حنجره و رحم موثر است .
اسفناج کلسترول خون را پائین می آورد و روده بزرگ را تمیز می کند .
ترشحات لوزالمعده را افزایش می دهد .
اسفناح سبزی مفید برای تقویت اعصاب است و رماتیسم و نقرس را درمان می کند .
برای زیاد کردن شیر در مادران شیر ده موثر است .
سابقاً نوعی شربت از اسفناج تهیه می شد که در معالجه خونریزیها و کم خونی از آن استفاده می کردند .
مصرف اسفناج می تواند در لطافت پوست نقش بسزایی داشته باشد.
اسفناج همچنین دارای انرژی بسیار پایینی است؛ به طوری که هر ۱۰۰ گرم آن حاوی ۱۰ کیلوکالری انرژی است. میزان فیبر خوراکی آن نیز ۸٫۵ گرم در هر ۱۰۰ گرم است که هم فیبر محلول و نامحلول دارد، بنابراین می تواند برای افراد با قند و چربی بالا مناسب باشد.
تخم اسفناج ملین و خنک کننده است و برای برطرف کردن ورم کبد و یرقان مفید است .
اسفناج سرشار از عنصر منیزیم است که این ماده معدنی نیز می تواند در کاهش فشار خون بالا موثر بوده و در نتیجه بدن را در برابر ابتلا به بیماری های قلبی محافظت کند.
اسفناج آهنی را در اختیار بدن قرار می دهد که کالری بسیار کمتری دارد و کاملا فاقد چربی است. آهن از ترکیبات داخلی هموگلوبین خون است که اکسیژن را از شش ها به تمام سلول های بدن منتقل می کند و همچنین بخش کلیدی از سیستم های آنزیمی برای تولید انرژی و متابولیسم (است.
اسفناج برای زنان در دوران عادت ماهانه که در معرض فقر آهن هستند، بسیار مهم است و تعداد گلبولهای قرمز خون را افزایش می دهد .
اسفناج چون دارای کلروفیل است عضلات روده را تحریک کرده و تخلیه مدفوع را آسان می کند .
اگر کسی مبتلا به حبس البول یعنی بند آمدن ادرار است می تواند با مخلوط نصف فنجان آب اسفناج این ناراحتی را درمان کند . به همان مقدار روغن بادام یا روغن زیتون مخلوط کرده و باو بدهید .
نکته:
اسفناج بعلت داشتن اگزالات برای بیماران مبتلا به ورم مفاصل و سنگهای کلیه و مثانه مناسب نیست ضمناً آنهائیکه سرد مزاج هستند باید اسفناج را با ادویه گرم نظیر زنجبیل و هل میل نمایند .
خواص اسفناج
۱. محافظت در برابر سرطان
مطالعات نشان میدهد که مصرف سبزیجات برگپهن سبز و انواع کلمها ـ از جمله انواعی مانند اسفناج، بروکلی، گلکلم، کلمبرگ، کلم بروکسل، برگ خردل، برگ شلغم، برگ کولارد و کلم کالی ـ میتوانند به شدت در مقابل انواع مختلف سرطان، به ویژه سرطان کولون، سینه، و پروستات از بدن محافظت کنند.
این سبزی قادر است تشکیل سلولهای سرطانی را آهسته کند زیرا از آسیب به دیانای جلوگیری میکند و به وسیلهی حضور آنتی-اکسیدانهایی مانند نئوگزانتین و وایولاکزانتین فشار اکسیداتیو را محدود میکند. طبق مطالعات، کاروتنوئیدهای اسفناج از جهش سلولها که میتواند در نهایت منجر به رشد تومورهای سرطانی شود، جلوگیری میکند.
مواد مغذی اسفناج شامل کلروپلاست و کلروفیل نیز میشود. مطالعات نشان داده است که به دلیل وجود این خواص، این سبزی با بیرون کشیدن مواد سرطانزای بدن، سمزدایی بدن، کاهش التهاب، و کاهش سرعت آسیب رادیکالهای آزاد، مثل یک عامل محافظ در برابر سرطان عمل میکند.
۲. مراقبت در برابر بیماریهای قلبی
اسفناج، التهاب بدن را محدود میکند که یکی از عوامل اصلی خطر در رابطه با ایجاد بیماریهای قلبی است. مطالعات نشان داده است این سبزی میتواند با بهبود عملکردهای اسیدنیتریک که گردش خون، فشار خون، و سلامت عروق خونی را بهبود میبخشد، از سلامت قلب محافظت کند. همچنین اسفناج حاوی دو انتیاکسیدان به نامهای نئوگزانتین و وایولاگزانتین است که محققان آنها را در کاهش پاسخ-های التهابی سراسر بدن مفید میدانند. اسفناج یکی از شناختهشدهترین منابع این ترکیبات خاص است.
مواد مغذی اسفناج قادرند به درمان مشکلات مربوط به عروق خونی کمک کنند، از جمله تصلب شرایین و فشار خون بالا. ترکیبات محافظ یافت شده در اسفناج با یکدیگر عمل میکنند تا شریانها را عاری از تجمع پلاک (جرم) نگه دارد، سطح کلسترول را پایین بیاورد، با فشار خون بالا مبارزه کند، جریان خون را افزایش داده و عروق خونی را قوی و سالم نگه دارد.
فیبر موجود در این سبزی نیز در جهت کاهش سطح کلسترول و آهسته کردن جدب گلوکز در جریان خون عمل میکند. این عوامل با یکدیگر به شدت خطر حمله یا سکتهی قلبی را کاهش میدهند.
اسفناج حاوی مقدار زیادی پتاسیم و منیزیم است که باعث کاهش فشار خون بالا می شود، همچنین مقادیر بالای فولات موجود در اسفناج با گشاد کردن رگ های خونی باعث بهبود جریان خون و کاهش فشار خون بالا می شود.
اسفناج حاوی مقادیر بالایی کربوهیدرات، آب و آنتی اکسیدان هایی است که برای سلامت کبد مفید هستند، تحقیقات نشان داده که سبزیجات برگ سبز مانند اسفناج برای سم زدایی از کبد و درمان کبد چرب مفید هستند.
۳. تقویت ایمنی
این سبزی سطوح بالایی از ویتامین آ و ویتامین ث فراهم میکند که در واقع هر دو آنتیاکسیدانهایی هستند که به ویژه در حفظ یک سیستم ایمنی قوی مفیدند. آنتیاکسیدانهای ویتامین ث و آ، سیستم ایمنی شما را در برابر باکتری، ویروس، توکسین، و سایر مهاجمان خطرناک قوی نگه میدارند که میتوانند منجر به بیماری و ناخوشی شوند.
این سبزی با کاهش پاسخهای التهابی، کاهش آسیبهای سلولی، و همچنین کمک به سیستم گوارشی، که برای جذب مواد مغذی تقویت-کنندهی سیستم ایمنی از طریق غذا بسیار مهم است، از ایمنی بدن مراقبت میکند.
آنتیاکسیدانهای اسفناج با محافظت در برابر پوسیدگی دندان و بیماری یا عفونتهای لثه از بهداشت دهان مراقبت کرده و از پوست و چشمها نیز محافظت میکنند. همچنین در برابر شرایط جدیتری مانند آسیب رادیکالهای آزاد که ممکن است منجر به بیماری قلبی، سرطان، پاسخهای خودایمنی، و اختلالات شناختی شود، از بدن مراقبت میکنند.
اسفناج حاوی مقادیر بالایی ویتامین A و ویتامین C است که باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شده و برای درمان بیماری های باکتریایی و ویروسی مانند سرماخوردگی و آنفلونزا مفید هستند.
۴. محافظت در برابر دیابت
این سبزی حاوی استروئیدهای محافظی به نام فیتواکسیدروئید است. این استروئیدها در مطالعات سوختوساز گلوکوز (قند) را افزایش دادند و به ثبات سطح قند خون کمک کردند. این امر برای افراد مبتلا به وضعیت پیش دیابت، دیابت، یا سایر انواع سندروم متابولیک بسیار مفید است زیرا نیاز به هورمون مهم ذخیرهی چربی انسولین را به حداقل میرساند.
ترکیبات یافت شده در این سبزی نیز در کاهش خطر ابتلا به مشکلات ناشی از دیابت مفید هستند. بیماران دیابتی میتوانند بیماری قلبی، نابینایی، آسیب عصبی، کرختی دست و پا، و مشکلات دیگری را تجربه کنند که اسفناج و سایر سبزیجات میتوانند به محافظت در برابر آنها کمک کنند.
اسفناج حاوی مقادیر بالایی استروئیدهای محافظتی به نام فیتوکدستروئید ها می باشد که متابولیسم گلوکز را افزایش می دهند و به کاهش قند خون بالا در افراد دیابتی کمک می کنند.
مقادیر قابل توجه اسید آلفا لیپوئیک و فیبر موجود در اسفناج حساسیت به انسولین را بهبود می بخشد و برای درمان دیابت مفید می باشد.
۵. محافظت از سلامت چشم
مواد مغذی این سبزی حاوی ویتامین آ و به شکل کاروتنوئیدها است، که با محافظت از سلامت شبکیه، ماکولا، و قرنیه به بینایی چشم کمک میکنند. دو کاروتنوئید اسفناج به نام لوتئین و زآگزانتین، آنتیاکسیدانهای اساسی موردنیاز برای سلامت طولانی مدت چشم، به ویژه با بالا رفتن سن هستند.
اسفناج به کاهش خطر اختلالات بینایی مربوط به چشم از جمله تخریب ماکولا (لکهی زرد) مربوط است. برای مثال، زآگزانتین موجود در اسفناج از ورود پرتوهای نوری مضر به قرنیه جلوگیری میکند. و کاروتنوئید دیگر اسفناج در برابر فشار اکسیداتیو که منجر به نابینایی، آبمروارید و مشکلات دیگر میشود، از بافتهای آسیبپذیر ناحیهی شبکیه محافظت میکند.
۶. حفظ سلامت استخوانها
اسفناج مقدار زیادی ویتامین کا دارد که به ساخت استخوانها کمک میکند. ویتامین کا برای حفظ سلامت ساختار اسکلتی نیاز است و به جلوگیری از شرایط مربوط به از دست دادن تراکم معدنی استخوان، به ویژه با افزایش سن کمک میکند. از جمله محافظت در برابر پوکی و شکستگی استخوان. همچنین ویتامین کا در انعقاد خون و برطرف کردن التهاب بدن نقش دارد.
۷. حفظ سلامت پوست
ویتامین ث و ویتامین آ موجود در این سبزی میتوانند به مبارزه علیه آسیب پرتوهای فرابنفش کمک کند که باعث سرطان پوست و ظاهر سالخوردهی پوست میشوند. مصرف دائم خوراکیهایی نظیر اسفناج که حاوی آنتیاکسیدان هستند، رشد سلولهای پوستی جدید را تحریک میکند و سبب تولید کلاژن میشود، که از مواد تشکیل دهندهی پوست و دلیل قابلیت ارتجاعی و ظاهر جوان آن است.
بنابراین یک راه برای کاهش طبیعی سرعت پیری و افزایش ایمنی پوست، مصرف این سبزی و سایر سبزیجات غنی از آنتیاکسیدان است.
۸. کمک به سمزدایی
گیامغذیهای یافت شده در این سبزی ، میتواند به سمزدایی بدن کمک کرده و با جلوگیری از رشد بیش از حد باکتریها در میکروفلورای روده از عملکرد کبد پشتیبانی کند. التهاب کاهش یافتهی مجرای گوارشی نه تنها به فلاونوئیدهای اسفناج بلکه به کاروتنوئیدهای آن نیز مربوط است.
سطوح پایینتر التهاب از پوشش آسیبپذیر مجرای گوارشی و معده محافظت میکند، و باعث کاهش احتمال ایجاد سندروم لولهی گوارش بیشتراوا یا سایر اختلالات گوارشی میشود.
همچنین اسفناج منبع خوبی از فیبر رژیمی است. فیبر برای حفظ سلامت گوارشی لازم است زیرا به حرکت منظم روده کمک میکند، و…… و سموم را به خارج از بدن هدایت میکند، از یبوست یا اسهال جلوگیری میکند، و میتواند مجرای گوارشی را سمزدایی کند.
۹. محافظت در برابر افت شناختی و اختلالات عصبشناختی
مطالعات نشان داده است که سبزیجات از جمله اسفناج میتوانند به کاهش فرآیند پیری کمک کنند. طبق مطالعات انجام شده، اسفناج میتواند در برابر بیماریهای مرتبط به سن از سلامت مغز محافظت کند و حتی آسیب به وجود آمده در قشر مغزی را پس از یک سکته معکوس کند.
آنتیاکسیدانهای یافت شده در اسفناج سبب کاهش التهاب و فشار اکسیداتیو میشوند که با افت مهارتهای حرکتی، رفتاری و شناختی در ارتباط است.
در مطالعات حیوانی، در گروهی که مکمل این سبزی دریافت کردند، حیوانات بهبود علائم مربوط به سن آسیبهای شناختی و غلبه بر برخی دشواریهای مهارتهای حرکتی را نشان دادند.
گروهی که این سبزی دریافت کردند بهبودهایی در توانایی تکمیل وظایف رفتاری و بهبودهایی در امتیازات آزمونهای شناختی را تجربه کردند. این نشان میدهد آنتیاکسیدانهای موجود در اسفناج میتوانند هم نشانههای فیزیکی و هم نشانههای ذهنی سالخوردگی را به تاخیر بیندازند.
مقادیر بالای روی و منیزیم موجود در اسفناج استرس و اضطراب را کاهش داده و برای درمان افسردگی مفید هستند، همچنین مصرف اسفناج برای درمان بی خوابی مفید می باشد.
۱۰ . منبع غنی منیزیم
به گفتهی محققان، اسفناج یکی از بهترین منابع منیزیم است. و مهمتر آنکه منیزیم موجود در اسفناج پس از پخت نیز دست نخورده باقی میماند. منیزیم یک ریزمغذی ضروری در بدن است که به سلامت کلی سلولها کمک میکند و در بیش از ۳۰۰ عملکرد بدنی مختلفنقش دارد. با این وجود، متاسفانه بسیاری از بزرگسالان در کشورهای پیشرفته در واقع در حال تجربهی فقز منیزیم هستند ـ و بیشتر آنها ختی از این امر اطلاع ندارند.
منیزیم برای تنظیم کلسیم، پتاسیم، و سدیم لازم است که با هم علائم ماهیچهای-عصبی و انقباضات عضلانی را کنترل میکنند. به همین دلیل است که فقر منیزیم میتواند منجر به درد و گرفتگی ماهیچهها شود. هم چنین فقر منیزیم با بیخوابی، اختلالات خلقی، سردرد، فشار خون بالا، و خطر بیشتر ابتلا به دیابت در ارتباط است.
اسفناج ارگانیک، در مقابل اسفناج معمولی یا غیرارگانیک، میتواند منبع خوبیاز منیزیم باشد ـ و مطالعات نشان داده است که یکی از جذبشوندهترین منابع منیزیم نیز هست. پر حالیکه مصرف مکملهای پیچیدهی منیزیم توسط بیشتر آدمها برای غلبه بر این فقر کافی است، مصرف منظم خوراکیهای سرشار از منیزیم مانند اسفناج نیز میتواند در کاهش این علائم منفی مفید باشد.
۱۱. اسفناج سرشار از پتاسیم است.
این سبزی یکی از بهترین منابع غذایی پتاسیم است. صد گرم از این گیاه خوراکی حاوی ۵۵۸ میلیگرم پتاسیم است که این مقدار ۱۶ درصد از ارزش روزانه را تامین میکند.
در مقابل، صد گرم موز (که همیشه قهرمان پتاسیم در نظر گرفته شدهاست) حاوی ۳۵۸ میلیگرم پتاسیم است.
پتاسیم مسئول حفظ تراکم معدنی استخوان و همچنین حفظ تودهی عضلانی است.
پتاسیم همچنین به دلیل خواصی که برای جلوگیری از تشکیل سنگ کلیه و همچنین کنترل ضربان قلب و فشار خون دارد، شناخته شدهاست.
۱۲. اسفناج غنی از آهن است.
این سبزی غنیترین منبع آهن در میان تمام سبزیجات است.
صد گرم از این گیاه خوراکی حاوی ۲.۷ میلیگرم آهن است که به تنظیم تولید گلبولهای قرمز خون کمک میکند و از کم خونی و ریزش مو جلوگیری میکند.
۱۳. اسفناج و آنتیاکسیدانها
برگهای اسفناج حاوی انواع مختلفی از آنتیاکسیدانها هستند: ویتامین A و C و همچنین آنتیاکسیدانهای پلیفنول، لوتئین، بتا کاروتن و زآگزانتین.
چنین ترکیب قوی و قدرتمندی از آنتیاکسیدانها، بدن شما را در مقابل رادیکالهای آزاد ناشی از اکسیژن و گونههای فعال اکسیژن (ROS) محافظت میکند.
این دو بر روند پیری و توسعهی بیماریهای مختلف تأثیر میگذارند.
۱۴. اسفناج غنی از پروتئین است.
این سبزی به عنوان یک گیاه دارای مقدار قابلتوجهی پروتئین است به این ترتیب که در هر صد گرم آن ۲.۹ گرم پروتئین وجود دارد.
در حقیقت، پروتئینهای موجود اسفناج به راحتی هضم شده و توسط آنزیمها به آمینو اسید (اسید آمینه) تجزیه میشوند. اسیدهای آمینه برای شما بسیار ضروری هستند اگر ورزش میکنید.
۱۵. کائمفرول و نیترات
این سبزی غنی از نوعی آنتیاکسیدان به نام کائمفرلول است که خطر ابتلا به سرطان و بیماریهای مزمن مختلف را کاهش میدهد.
در عین حال، اسفناج با توجه به نیترات فراوانی که دارد، برای سلامت قلب نیز بسیار مفید است.
۱۶. اسفناج و سلامت چشم
زآگزانتین یک کاروتنوئید خوراکی حیاتی است که برای جلوگیری از بیماری دژنراسیون ماکولا وابسته سن (تباهی لکهی زرد)، به داخل چشم جذب میشود.
بنابراین، زآگزانتین آنتیاکسیدان و خواص محافظتی فیلتر نور برای چشمهای شما دارد.
لوتئین موجود در اسفناج باعث بهبود عملکرد چشم و جلوگیری از تحلیل شبکیه میشود.
اگر شما وقت زیادی را در مقابل کامپیوتر یا لپ تاپ خود سپری میکنید خوردن این سبزی بسیار برایتان فایده دارد.
لوتئین با تجمع در بافتهای چشم، تنش را در چشم کاهش میدهد.
در واقع، لوتئین همچنین مانع از بروز مشکلات چشم مرتبط با پیری میشود.
۱۷. اسفناج غنی از ویتامین A است.
ویتامین A به سلامت چشمهایتان کمک میکند و سلامت پوستتان را حفظ میکند.
اسفناج به میزان فراوانی ویتامین A دارد، به این ترتیب که صد گرم از این گیاه خوراکی، ۹۳۷۸ واحد بینالمللی (IU) ویتامین A برای بدنتان تامین میکند که این میزان ۱۸۸ درصد از مقدار مصرف روزانهی این ویتامین است.
۱۸. ویتامین K
برگهای اسفناج همچنین غنی از ویتامین K هستند، به طوری که هر صد گرم از آن ۶۰۴ درصد از ارزش روزانهی این ویتامین را برای بدن تامین میکند.
ویتامین K برای سلامت شما نقشی حیاتی دارد، زیرا استخوانها را تقویت میکند و فعالیت استئوتراپیک (osteotropic) را تحریک میکند به این معنی که سبب رشد و ترمیم استخوانها میشود.
۱۹. بیماری آلزایمر
ویتامین K همچنین باعث کاهش آسیب عصبی در مغز افراد مبتلا به بیماری آلزایمر میشود.
ویتامین K برای سلامت مغز مهم است، به همین دلیل است که حتی میتواند از بروز آلزایمر نیز پیشگیری کند در صورتی که به صورت منظم مصرف شود.
۲۰. سطح انرژی
اسفناج همچنین غنی از ویتامینهای گروه B است: B۱ تیامین (۰.۱ میلیگرم)، B۲ ریبوفلاوین (۰.۲ میلیگرم)، B۶ (۰.۲ میلیگرم) و همچنین فولات B۹ (۱۴۹ میکروگرم) و نیاسین B۳ (۰.۷میلیگرم).
ویتامین ب کمپلکس سطح انرژی شما را در طول روز بالا نگه میدارد.
۲۱. بیماریهای قلبی و کم خونی
اسفناج همچنین منبع خوبی از اسیدهای چرب امگا ۳ است که بدن شما از آن برای جلوگیری از بروز بیماریهای مختلف قلبی و تنظیم فشار خون استفاده میکند.
پتاسیم نیز ضربان قلب و فشار خون را تنظیم میکند.
از آنجایی که اسفناج آهن فراوانی دارد (۲.۷میلیگرم در هر ۱۰۰ گرم)، با خوردن آن به صورت روزانه از بروز کمخونی ناشی از فقر آهن جلوگیری میکنید.
۲۲. اسفناج و دستگاه گوارش
با خوردن اسفناج، میتوانید یبوست را فراموش کنید، زیرا اسفناج با توجه به فیبر و آب فراوانی که دارد، فعالیت دستگاه گوارش را منظم میکند.
اسفناج هم فیبر محلول و هم فیبر غیر محلول دارد که هر دو دارای اثرات مفید روی سلامت شما دارند.
در حالی که فیبر نامحلول از یبوست جلوگیری میکند و عملکرد سیستم گوارش را بهبود میبخشد، فیبر محلول باعث جلوگیری از جذب چربی و کلسترول از مواد غذایی توسط بدن میشود.
۲۳. قند خون و کلسترول
فیبر محلول همچنین قند خون و کلسترول را تنظیم میکند و به بدن شما کمک میکند که سموم را از بین ببرد و به این ترتیب در طول روز احساس خوبی خواهید داشت.
۲۴. آسم
بتاکاروتن که به میزان فراوانی در اسفناج وجود دارد، خطر ابتلا به آسم را کاهش میدهد.
بنابراین خوردن اسفناج و دیگر منابع غذایی حاوی بتاکاروتن به طور مرتب، میتواند از آسم جلوگیری کند.
۱۰۰ گرم اسفناج حاوی ۵۶۲۶ میکروگرم بتا کاروتن است.
در مقابل، صد گرم زردآلو حاوی ۱۰۹۴ میکروگرم از این ویتامین است.
۲۵. بارداری
اسفناج به ویژه برای زنان باردار مفید است، زیرا فولات فراوان موجود در آن باعث رشد طبیعی سیستم عصبی جنین میشود.
فولات همچنین از بروز نقص مادرزادی لولهی عصبی جلوگیری میکند.
فولات سبب رشد طبیعی بافتها نیز میشود و به حفظ عملکرد مناسب سلولی کمک میکند.
مقادیر بالای فولات موجود در اسفناج برای رشد مناسب سیستم عصبی جنین مفید است. همچنین مقادیر بالای ویتامین A موجود در اسفناج برای تقویت سیستم ایمنی بدن زنان باردار و رشد ریه در جنین مورد نیاز است.
آهن موجود در اسفناج برای درمان کم خونی و علائم آن در زنان باردار مفید است. اسفناج حاوی مقادیر بالایی فیبر است که باعث بهبود حرکات روده شده و یبوست و بواسیر یا هموروئید در زنان باردار را درمان می کند.
اسفناج حاوی گلیکولپیدی است که به عنوان یک ضد التهاب طبیعی عمل می کند و درد بدن و درد های حاملگی را کاهش می دهد. مصرف اسفناج به دلیل وجود پتاسیم باعث کاهش فشار خون بالا در دوران بارداری و پیشگیری از پره اکلامپسی در زنان باردار می شود.
فیتو استروژن های موجود در اسفناج باعث تقویت پستان و افزایش شیر مادر در دوران شیردهی می شود.
بنابراین اگر باردار هستید، گنجاندن اسفناج در رژیم غذایی شما قطعا یک ایدهی خوب است.
۲۶. تاثیر آن روی پوست
چنانچه در بالا ذکر شد، اسفناج منبعی غنی از ویتامین A است، ویتامینی که برای حفظ سلامت و زیبایی پوست و موی شما ضروری است.
ویتامین A به تولید سبوم کمک میکند و به این ترتیب موهای شما را مرطوب نگه میدارد.
این ویتامین همچنین برای توسعهی همهی بافتهای بدن، از جمله پوست و مو که بازسازی هر دوی آنها هرگز متوقف نخواهد شد، لازم است.
علاوه بر این، ویتامین C موجود در اسفناج برای تولید و حفظ کلاژن که ساختار مناسبی به مو و پوست شما میدهد، حیاتی است.
۲۷. از دست دادن مو
اسفناج همچنین غنی از آهن است و به همین دلیل میتوانید با مصرف آن ریزش موهایتان را از بین ببرید.
کمبود آهن یکی از شایعترین علل ریزش مو است، بنابراین مصرف آهن به طور مرتب باعث تقویت فولیکولهای مو میشود.
۲۸. غدهی تیروئید
اسفناج همچنین با توجه به به مقدار فراوان یدی که دارد، برای افراد مبتلا به مشکلات غدهی تیروئید توصیه میشود.
ید برای ساخت هورمونهای تیروئید ضروری است، و سلولهای تیروئید تنها سلولهای بدن هستند که میتوانند ید را جذب کنند.
۲۹. اسفناج به راحتی قابل هضم و جذب است.
اسفناج را میتوان به راحتی هضم و جذب کرد، به این معنی که هرگز دچار نفخ و یبوست نخواهید شد.مواد مغذی موجود در اسفناج برای درمان سندرم روده تحریک پذیر مفید هستند و مقادیر بالای فیبر موجود در اسفناج به حرکات منظم روده کمک کرده و یبوست را درمان می کند.
۳۰ . مصرف اسفناج برای کودکان هیچ خطری ندارد.
اسفناج راحت هضم میشود و سبک است، به همین دلیل مصرف آن به کودکان، افرادی که میلی به خوردن چیزی ندارند و افرادی که در دورهی بهبودی پس از جراحیهای پیچیده و شیمی درمانی هستند، توصیه میشود.
اسفناج یکی از بهترین منابع مواد معدنی ضروری برای رشد و تکامل نوزادان و کودکان است، کلسیم و منیزیم موجود در اسفناج هر دو برای رشد استخوان ها ضروری هستند و آهن و پتاسیم موجود در اسفناج برای رشد مغز مفید است.
اسفناج حاوی مقادیر بالایی فیبر است که مشکلات گوارشی و یبوست را در نوزادان و کودکان درمان می کند. کرم روده یکی از مسائل بهداشتی است که اغلب کودکان به آن دچار می شوند، اسفناج دارای خواص آنتی هولمتیک است و برای درمان کرم روده مفید می باشد.
۳۱. التهاب
اسفناج دارای خواص ضد التهابی است، به همین دلیل است که مصرف آن اغلب از سوی دندانپزشکان به عنوان یک داروی مفید برای درمان التهاب در لثهها و گلو توصیه میشود.
اسفناج
۳۲. از دست دادن وزن
آب اسفناج بسیار سالم است و میتواند به صورت جداگانه و در ترکیب با سایر آبمیوهها، مانند آب هویج مصرف شود.
این نوشیدنی کارایی شما را در کارها افزایش میدهد، سیستم ایمنی بدن را بهبود میدهد و باعث کاهش وزن میشود.
۳۳. سوختگی
اسفناج برای درمان سوختگیها نیز مؤثر است.
برای این منظور، توصیه میشود از خمیر اسفناج مخصوص استفاده کنید که میتوانید آن را توسط جوشاندن برگ اسفناج در روغن زیتون تهیه کنید.
ترکیب حاصل را باید روی مناطق دچار سوختگی استعمال کنید.
۳۴. مشکلات عصبها
اسفناج با توجه به مقدار فراوان آنتیاکسیدانها و پتاسیمی که دارد، مزایای زیادی برای عصبها دارد مثلا اینکه از تحلیل عصبی و شناختی جلوگیری میکند و تمرکز و فعالیت عصبی و شناختی را بهبود میدهد.
۳۵. آب مروارید
اسفناج به علت میزان فراوان آنتیاکسیدانهای قویاش مانند لوتئین و زآگزانتین، خطر ابتلا به آب مروارید را کاهش میدهد.
این دو آنتی اکسیدان، اثرات منفی رادیکالهای آزاد و اشعهی UV را که هر دو به بروز آب مروارید کمک میکنند، کاهش میدهد.
۳۶. اسفناج گرسنگی و ولع خوردن را مهار میکند.
اسفناج همچنین کل متابولیسم شما را بهبود میدهد و سبب میشود که هر ارگانی در بدن شما در سطح مطلوب خود عمل کند.
اسفناج علاوه بر اینها، با توجه به مقدار بالای ریزکیسههایی که دارد، ولع خوردن و گرسنگی را محدود میکند، که هر دو به شما کمک میکنند که کمکم وزن از دست بدهید.
پروتئین موجود در اسفناج متابولیسم بدن را افزایش می دهد، هچنین تحقیقات نشان داده که مقادیر بالای فیبر و تیلاکویید موجود در اسفناج باعث کاهش اشتها و کاهش پرخوری در افراد شده و به کاهش وزن و لاغری کمک می کند.
۳۷. یک سبزی ضد زخم است.
اسفناج از غشای مخاطی معده محافظت میکند، و در نتیجه با مصرف آن خطر ابتلا به زخم معده کاهش مییابد.
علاوه بر این، glycocyclerolipids موجود در اسفناج پوشش دستگاه گوارش را تقویت میکند.
۳۸. آترواسکلروزیس (تصلب شرایین) و سکتهی مغزی
لوتئین که به میزان فراوانی در اسفناج وجود دارد خطر ابتلا به آترواسکلروزیس، حملات قلبی، سکتهی مغزی و سایر بیماریهای قلبی را کاهش میدهد.
پروتئین موجود در اسفناج نیز به کاهش کلسترول کمک میکند و رگهای خونی را از سایر رسوبات چربی پاک میکند.
فواید و خواص اسفناج برای پوست و مو
۱٫ درمان آکنه و جوش صورت
نوشیدن آب اسفناج و استفاده موضعی از آن برای پاک سازی صورت و درمان آکنه و جوش صورت مفید می باشد.
ماسک اسفناج برای جوش صورت
آب اسفناج را با کمی آب ترکیب کنید و بر روی پوست صورت بمالید، بگذارید ۲۰ دقیقه بماند و سپس با آب سرد بشویید.
۲٫ ضد آفتاب طبیعی
اسفناج غنی از ویتامین های B بوده که به عنوان یک ضد آفتاب طبیعی پوست را در برابر اشعه های مضر UV محافظت کرده و از سرطان پوست و آفتاب سوختگی پیشگیری می کند.
۳٫ جوان سازی پوست صورت
اسفناج غنی از آنتی اکسیدان هایی است که باعث تخریب رادیکال های آزاد در بدن شده و از پیری زودرس جلوگیری کرده و باعث جوان سازی پوست صورت می شود.
۴٫ روشن و درخشان شدن رنگ پوست
اسفناج غنی از ویتامین K و فولات است که لک های پوستی را از بین می برد و باعث روشن تر شدن و درخشان تر شدن رنگ پوست می شود.
۵٫ تقویت و افزایش رشد مو
اسفناج غنی از ویتامین های B، C و E، پتاسیم، کلسیم، آهن، منیزیم و اسیدهای چرب امگا ۳ است که برای تقویت و افزایش رشد مو ضروری هستند.
۶٫ جلوگیری از ریزش مو
مقادیر بالای آهن و فولات موجود در اسفناج اکسیژن و خون بیشتری را به فولیکول های مو منتقل کرده و از ریزش مو جلوگیری می کند.
خواص اسفناج خام و پخته
اسفناج را می توان خام یا پخته خورد. به منظور اجتناب از زیاد پختن، سعی کنید آن را با بخار بپزید یا به شیوه چینی تفت دهید. شیوه های پخت، بافت و طعم سبزی یاد شده را حفظ کرده و فقدان ویتامین محلول در آب را به حداقل می رسانند. اگر چه ضمن پختن، پاره ای از این مواد غذایی از بین می روند، لکن در واقع صرف۲۱ پیمانه از سبزی پخته، بیشتر از خوردن ۱ پیمانه سبزی خام ارزش غذایی دارد، چون دارای دو پیمانه برگ است. علاوه بر این، حرارت باعث می شود که پروتئین موجود در اسفناج، آسان تر تجزیه گردد. در صورتی که اسفناج خام همراه با پرتقال یا برش های گریپ فروت به خاطر داشتن ویتامین «ث» اضافی خورده شود، ارزش غذایی اش افزون می گردد.
خواص درمانی برگ اسفناج
برگهای اسفناج کمی گوشتی، درشت، پهن، نرم ونازک است. این گیاه بهطور کلی دو نوع دارد : ۱ـ نوع بهاره و ۲ـ نوع پاییزه. نوع بهاره آن را انگلیسی، و نوع پاییزی آن را هلندی مینامند.
بادشکن، مقوی و نیروبخش است، عطش را تسکین می دهد. گلبولهای قرمز خون را زیاد و کم خونی را برطرف میکند. ضد سرطان است. بواسیر را درمان کرده، تخلیه مدفوع را آسانتر و دستگاه گوارش را پاک می کند. بیماری پلاگر که بهدلیل کمبود ویتامین B3 ایجاد میشود و اسفناج مقادیر خوبی از این ویتامین را داراست. به رفع ورم زبان کوچک، ورم ریه و ورم روده کوچک کمک میکند.
عصاره آن را با شکر مخلوط کنید، در درمان یرقان یا زردی، تکرر یا سوزش ادرار، درد کمر موثر است و به سوزاندن اخلاط صفراوی کمک میکند.
هجده ساعت هیچچیز نخورید. بعد دوکیلو اسفناج را بپزید و با فشار آب آن را بگیرید، کمی نمک پاشیده و بخورید؛ جهت دفع کرم کدو موثر است.
هر روز آب اسفناج تازه را گرفته، با روغن بادامشیرین بهمقدار مساوی مخلوط کرده و به کودک بخورانید. باعث رشد میشود.
آب یک مشت اسفناج و یک مشت شاهی تازه را بگیرید و هر روز صبح ناشتا یک فنجان بنوشید. تب را کاهش میدهد، خستگی جسمی و عصبی را برطرف و نیروی اراده را تقویت میکند.
آب خام یا پخته آن را در گلو غرغره کنید، درد گلو را تسکین میدهد.
اسفناج تازه را بکوبید و ضماد کنید. دمل را باز میکند، درد مفاصل را تسکین میدهد و ورم آن را فرو مینشاند.
آن را در روغن زیتون پخته و ضماد کنید. به درمان سودا، انواع سوختگی و زخمهای بزرگ کمک میکند.
پخته آن را با سفیداب مخلوط کرده و بر بدن بمالید. انواع جوش را برطرف می کند.
خواص آب اسفناج
آب اسفناج به کاهش درد مفاصل کمک می کند و در درمان یبوست یکی از بهترین هاست.
آب اسفناج سرشار از فیبر است . برای کاهش مشکل یبوست مزمن بسیار خوب است . با مشکلات هضم مبارزه میکند . آب اسفناج طبیعی برای زخم معده و کولیت بسیار خوب است. برای ایجاد یک سیستم ایمنی سالم بدن کمک میکند .
آب اسفناج دارای ویتامین K است . دارای کلسیم است. به کاهش بیماری ورم مفاصل و درد مفاصل کمک میکند. آب اسفناج با دانه کتان نیز به کاهش درد ناشی از پوکی استخوان کمک می کند . مصرف آب اسفناج به طور منظم از درد مفاصل جلوگیری می کند.
برای سلامت و زیبایی پوست فوق العاده است.
آب اسفناج بینایی را تقویت می کند و سرشار از ویتامین A است . برای کاهش مشکل شب کوری خوب است . غنی از کاروتنوئیدها، است از آب مروارید جلوگیری میکند. مصرف روزانه آب اسفناج می تواند به افزایش دید چشم کمک کند. برای درمان فشار چشم موثر است .
آب اسفناج دارای آهن بالایی است . به کم خونی کمک میکند. . آب اسفناج مخلوط با با آب هویج می تواند به مشکل کم خونی در زنان کمک کند
مصرف آب اسفناج به کاهش فشار خون بالا کمک میکند
آب اسفناج سرشار از منگنز است. برای پایین آوردن فشار خون کمک میکند. مصرف آب اسفناج یک یا دو بار در هفته می تواند میزان فشار خون طبیعی بدن را حفظ کند.
مصرف آب اسفناج از خونریزی لثه پیشگیری میکندآب اسفناج طبیعی دارای ویتامین C بالایی است. مصرف منظم آب می تواند به مشکل خونریزی لثه کمک کند. غنی از ویتامین C است ، با سرماخوردگی و آنفولانزا در بدن مقاومت میکند.
خواص درمانی تخم اسفناج
هر روز پنج تا ده گرم از آن را در یک فنجان، دم کرده و بنوشید. خنککننده است؛ درد ناحیه قلب و اعضای داخلی را تسکین میدهد. ورم کبد و یرقان را بهبود بخشیده و در درمان یبوست معجزه میکند.
خرید اسفناج
اسفِناج تازه در تمام طول سال در دسترس است، اگرچه فصل اصلی آن از اوایل بهار و ماه مارس تا میاست، سپس دوباره در پاییز از سپتامبر تا اکتبر ادامه مییابد. به جز خرید اسفِناج تازه، در هر موقع از سال میتوان در بسیاری از خواروبارفروشیها آن را به صورت منجمد یا کنسروشده نیز پیدا کرد.
سه نوع اسفِناج وجود دارد: چروک، مسطح و نیمهچروک. پیچیده نوعی است که معمولا به صورت تازه در فروشگاهها یافت میشود؛ برگهای پرپیچوتابتر و طعمی ملایم دارد. اسفناج مسطح (که اسفناج برگصاف هم نامیده میشود) معمولا برای استفاده در محصولات کنسروی یا منجمد شده پرورش داده میشود. و اسفناج نیمهچروک به هردو روش استفاده میشود اما کمتر از دو نوع دیگر متداول است.
هنگام خرید اسفناج، به دنبال برگهایی با رنگ سبز تیره و سرزنده باشد. از هر برگی که ظاهری پلاسیده یا لکههای قهوهای و خیس دارد پرهیز کنید. اسفناج به جذب و نگهداری سادهی باکتریها معروف است، پس قبل از استفاده آن را به خوبی بشویید. همچنین بهتر است در صورت امکان اسفناج ارگانیک بخرید، زیرا اسفناج پرورش یافته به صورت معمولی یکی از محصولات گیاهی است که به بیشترین آفتکشها نیاز دارد. براساس گروه کاری محیط زیست بیشتر اسفناجها حاوی چندین آفتکش هستند، حتی برخی گزارشها نشان میدهند اسفناج اغلب بیش از ۳۲۰ خوراکی رایج دیگری که میخوریم، آلاینده دارد.
توصیه نمیشود که اسفِناج را قبل از فریز کردن بشویید زیرا قرار گرفتن برگها در معرض آب میتواند آنها را پلاسیده کرده و فساد آنها را تسریع کند. اعتقاد بر آن است که فقط در صورتی مواد مغذی اسفِناج تازه به بهترین شکل جذب میشوند که ظرف چند روز پس از خریداری مصرف شود، پس سعی کنید سریعا آنها را استفاده کنید. میتوانید با ذخیره در یک کیسهی فریز پلاستیکی و خارج کردن هوای داخل آن، تازگیاش را افزایش دهید.
دستور پختهای اسفناج
طعم اسفِناج به محض پخته شدن قویتر و اسیدیتر میشود. در واقع اسفناج گیاهی است که وقتی پخته شود مفیدتر میشود، زیرا مواد مغذی آن برای بدن قابل جذبتر میشوند. سرخ کردن یا جوشاندن آن به مدت ۱ دقیقه میتواند قابلیت جذب مواد مغذی آن را بهبود دهد در حالی که به آنتیاکسیدانها و گیامغذیهای آن آسیبی نمیرساند.
اسفِناج را میتواند به صورت تازه، کنسروی، یا منجمد تهیه کرد اما من همیشه استفاده از اسفناج تازهی ارگانیک یا منجمد را در صورت امکان توصیه میکنم تا بیشترین میزان مواد مغذی سالم و حداقل سموم و آفتکشها را داشته باشد. میتوانید اسفناج را به چندین روش تهیه کنید، که بیشتر آنها زمان کوتاهی نیاز دارند.
اسفِناج را میتوان به صورت کاملا خام و تازه، یا به صورت بخارپز، آبپز، سرخ شده، یا پخته شده با مواد دیگر مصرف کرد. اگر می-خواهید از اسفناج خام استفاده کنید، طعم ملایمی دارد که در سالادها یا حتی اسموتیها خیلی خوب است. به دلیل آنکه مزهی اسفناج مثل برخی از سبزیهای دیگر تلخ نیست، مزه ی آن در اسموتیها به وسیلهی طعم سایر مواد از جمله تمشکها یا موز، به سادگی عوض میشود.
چند دستور غذایی با اسفناج:
دستور پخت اسفناجیونانی
زمان کل: ۱۰ دقیقه
تعداد افراد: ۲-۴
مواد لازم:
۱ قاشق غذاخوری روغن نارگیل
۱/۲ پیاز قرمز خررد شده به صورت حلقههای نازک
۲ پوند اسفناج کوچک تازهی شسته شده و بدون ساقه
۱/۲ قاشق چایخوری پوست لیموی رنده شده
نمک دریایی
فلفل سیاه
۱/۴ فنجان پنیر بز خرد شده
طرز تهیه:
۱. یک ماهیتابهی بزرگ را روی حرارت ملایم/زیاد گرم کنید و درب آن را بگذارید (اگر همهی اسفناج در ماهیتابه جا نمیشود مواد را نصف کنید). روغن و حلقههای پیاز قرمز را اضافه کنید. پیاز را سرخ کنید تا شروع به پلاسیده شدن کند.
۲. اسفِناج را اضافه کنید و به سرعت ۲-۳ سرخ کنید. پوست لیمو، نمک و فلفل را اضافه کنید. چندین ثانیه دیگر مواد را بپزید تا طعم آنها آزاد شود. پنیر فتای خرد شده را اضافه کنید و هم بزنید تا به خوبی مخلوط شود. مواد را به ظروف پذیرایی منتقل کرده و میل کنید.
دستور پخت سالاد گردویاسفناج
زمان کل: ۱۰ دقیقه
تعداد افراد: ۶
مواد لازم:
۱/۲ پوند اسفناج کوچک
۲ فنجان کلم کالی کوچک
۱ پوند ترکیب سبزیجات بهاره
۱ پیاز قرمز کوچک در برشهای نازک
۲ انبهی پوستکنده و بدون هسته که در نوارهای باریک برش خورده است.
۱/۲ فنجان گردوی بودادهی که به صورت درشت خرد شده است
۲ انبهی رسیدهی بدون پوست و هسته که در مخلوطکن پوره شده است
۲ قاشق غذاخوری آب پرتقال تازه
۱ قاشق غذاخوری آب لیموی تازه
۲ قاشق غذاخوری سرکهی سیب
۲ حبه سیر خرد شده
۲ قاشق غذاخوری روغن زیتون فوق خالص
۱ قاشق غذاخوری عسل
۱ قاشق غذاخوری نمک دریایی
۲ عدد کرفس تازهی خرد شده
طرز تهیه:
گردوها را در یک ظرف کوچک روی حرارت ملایم/زیاد به مدت ۳-۴ دقیقه بو دهید تا قهوهای روشن شوند. گردوهای خنک شده را همراه با ۷ مادهی اول فهرست در کاسهی سالاد بریزید.
۲. اندازهی ۱/۳ فنجان پورهی انبه تهیه کنید. ۹ مادهی آخر فهرست (از جمله انبه) به جز کرفس را به مخلوطکن اضافه کرده و خوب مخلوط کنید.
۳. این چاشنی و کرفس را به کاسه اضافه کنید.
۴. تزیینات را روی سالاد ریخته و سرو کنید.
دستور پخت سالاد اسفناج و انار
تعداد افراد:۲
مواد لازم
۱/۴ کیلو اسفناج
۱/۴ پیمانه گردو
۱ ق غ رب انار
۱ عدد خود انار
طرز تهیه:
همه موارد بالا رو خوب میشوریم. با هم قاطی میکنیم.
فعل و انفعالات و نگرانیها دربارهی اسفناج
چنان که پیشتر ذکر شد، اسفِناج حاوی اگزالیک اسید است، که گاهی اگزالات نیز نامیده میشو. مصرف زیاد خوراکیهای حاوی اگزالات به افزایش خطر سنگ کلیه در افراد خاصی ارتباط داده میشود. خوراکیهای زیادی حاوی اگزالات هستند، اما سبزیهای برگ-پهن مانند اسفِناج آنقدر بالا هست که برخی شرایط سلامتی را تحت تاثیر قرار دهد.
تنها نه خوراکی به افزایش اگزالات در ادرار و افزایش خطر تشکیل سنگهای کلیه معروف هستند و اسفناج یکی از آنها است. اگر در گذشته سنگ کلیه داشتهاید یا در معرض خطر آن قرار دارید، بهتر است از خوردن آن پرهیز کنید زیرا اسفناج میتواند جذب کلسیم را در بدن کاهش دهد. برای افراد مبتلا به سنگ کلیه، مقادیر اندک کلسیم در رژیم غذایی سبب افزایش احتمال تشکل سنگهای کلیهی کلسیم اگزالات میشود.
به همین دلیل، برخی شواهد نشان میدهد که برخی افراد مبتلا به سندروم لولهی گوارش بیشتراوا، اختلالات گوارشی، یا سندروم روده-ی تحریکپذیر نیز ممکن است با مصرف خوراکیهای حاوی مقادیر زیاد اگزالیک اسید، تشدید علائم را تجربه کنند. وقتی اگزالات در بافت جمع شود، گاهی باعث مشکلات گوارشی در لولهی گوارشی شده و علائم مرتبط به این شرایط سلامتی را تشدید میکند.
به دلیل تجمع اگزالات در بافت بدنی، برخی کارشناسان ترجیح میدهند که بیماران دارای شرایط التهابی و دردناک مانند فیبروز کیستیک، فیبرومیالژیا، بیماری تیروئید، التهاب مفاصل یا آسم نیز خوراکیهای حاوی اگزالیک اسید زیاد را مصرف نکنند. در حالیکه اسفِناج میتواند باز هم گزینهی سالمی برای این گروه از افراد باشد، بهتر است به صورت متعادل استفاده شود و سایر سبزیهای برگ-پهن را نیز که اگزالات کمتری دارند در رژیم خود بگنجانند، از جمله کلم ، برگ چغندر، و کاهو.
عوارض و مضرات اسفناج
اسفناج حاوی مقادیر بالایی اگزالات است که خطر ابتلا به سنگ کلیه را افزایش می دهد
زیاده روی در مصرف اسفناج به دلیل وجود اسکالیک اسید نفاخ است و باعث اختلال در هضم و تشدید علائم سندروم روده تحریک پذیر می شود
زیاده روی در مصرف اسفناج به دلیل وجود اگزالات باعث تشدید علائم بیماری های فیبروزیس کیستیک، فیبرومیالژیا، بیماری تیروئید، آرتروز و آسم می شود
مقادیر بالای ویتامین K موجود در اسفناج ممکن است با داروی وارفارین تداخل ایجاد کند